Halengamen

 

På Stora Norrön i sjön Halen vid Olofström i Blekinge häckar enligt folktraditionen den fruktade Halengamen sedan flera århundraden tillbaka. Denna amfibiefågel ser ut som en Gam utan fjädrar och sägs röra sig lika vant i vattnet som i luften och dessutom så snabbt och med sådan kraft att den med lätthet sänker en båt. Eftersom den stannar långa tider på sjöbotten saknar den helt fjädrar och huden är istället segt läderaktigt och påminner om fiskhud eller möjligen reptilhud med fjäll. På 1970-talet så döpte en lokal skola djuret till "Halengamen" och använde den som maskot, och på senare år har den till och med fått det tillfälliga latinska namnet Sarcorhampus Papa Halensis, och även en vetenskaplig beskrivning.

 

Halengamens afrikanska kusin

Halengamen är inte så olik från Kongamato i Kamerun och Kongo i Afrika. Kongamato (som betyder ungefär "den som sänker båtar") sägs vara en levande pterodaktyl med fruktansvärda klor och tänder som skrämmer infödingar som bor nära djurets revir. Flygödlan sägs även dyka ner i sjöar och floder för att fånga byten, fisk antagligen, men den sägs även kunna sänka båtar väldigt lätt.

 

Flyger Halengamen söderut?

Kanske kan Kongamato vara samma slags djur som rapporteras i Sverige som Halengamen, kanske är det Halengamen som under hösten/vintern flyger söderut till Kongo i Afrika där en del svenska fåglar flyger under vintern och sedan rapporteras Halengamen som Kongamato istället. Det är en teori, vi vet ju faktiskt inte var djuret håller hus under vintern, det är också möjligt att flygödlor precis som dinosaurierna enkelt kunde överleva extrem kyla, och även att de kunde reglera sin egen kroppstemperatur. Inga dokumenterade expeditioner verkar ha gjorts för att hitta Halengamen.

 

Länkar:

https://www.ungafakta.se/mysterier/monster/bevingade-flygodlor.asp

https://karlshuker.blogspot.com/2010/11/night-ravens-or-whats-in-name.html